Ontharden door een demineralisatie filter

Waterontharding door een demineralisatiefilter / kunsthars

 

Wikipedia  legt demineralisatie op de volgende manier uit:

De vloeistof wordt over een met bolletjes ionenwisselaarhars gevulde kolom gegoten. De ongewenste ionen in de vloeistof wisselen met de ionen die op de drager gehecht zijn. Er wordt gewisseld met gelijkwaardige electrovalenties  (de elektrovalentie is de lading van een ion), zo zal Ca2+ op de drager door twee protonen worden gewisseld. Het zuiveringsrendement is sterk afhankelijk van het type ionenwisselaar en de gebruikte harssoorten. De ontstane protonen binden met water en maken de oplossing zuur; de hoeveelheid zuur die terug gefiltreerd wordt met natronloog staat recht evenredig aan de concentratie calcium-ionen."

Met andere woorden en eenvoudig gezegd worden aanwezige ongewenste deeltjes in het  water zoals kalk uit het water gehaald maar daarvoor in de plaats komen andere - minder "schadelijke" ionen zoals zout.

 

Wij hebben bewust 1 type demineralisatiefilter in ons programma. Het heeft niet zo veel zin om verschillende afmetingen te verkopen. Het gaat uiteindelijk om de hoeveelheid en kwaliteit van het hars en niet zozeer om de afmeting van de filterpot.

In onze TF Filterpot gaat ongeveer 0,7 liter hars. Deze hars moet vervangen worden wanneer  deze verzadigd is en er een stijging in TDS/microsiemens van het osmosewater wordt waargenomen en dat heeft met de hardheid van het water te maken.

 

In de praktijk betekend dit dat de hoeveelheid onthard water bijgehouden moet worden totdat de TDS/microsiemens stijgt. Na een aantal keer zal dat proefondervindelijk zijn vastgesteld door middel van een eenvoudige meting hoe lang u met een lading kunsthars doet. Dat zal per keer niet afwijken tenzij uw waterleidingsbedrijf plots het leidingwater verandert.

 

Ons kunsthars kan niet worden geregenereerd dus zal steeds vervangen moeten worden. Ons TF onthardingsfilter wordt compleet geleverd met kunsthars in een verwisselbare patroon. U kunt vervolgens de patronen steeds bij ons (per post of daadwerkelijk)inwisselen voor een patroon met nieuwe hars. U kunt ook zelf de kunsthars verwisselen. Let wel: In de praktijk moet u ongeveer om de 300 liter de patroon of de kunsthars verwisselen (afhankelijk van uw uitgangswater). Het is dan ook aan te raden om altijd een reserveportie hars of een patroon extra in huis te hebben.

Daarnaast is het gewenst de hoeveelheid water dat door dit filter stroomt wat te begrenzen. Wanneer 1 patroon goed is voor 300 liter en u wilt bijvoorbeeld een vat van 56 liter vullen dan is het goed om hier toch 1 tot 2 uur over te doen. Het heeft geen zin om met de maximale waterdruk van de kraan en een maximale kraanaansluiting het vat binnen een paar minuten te willen vullen. De kunsthars-bolletjes zullen haast exploderen bij dit geweld! 

 

Er zijn mensen die een combinatie gebruiken van een osmoseapparaat en daarna het water door een demineralisatiefilter laten lopen. Wij adviseren - wanneer u kiest voor een TF onthardingsfilter - een driedubbelfilter te gebruiken. In de eerste gebruikt u een sedimentfilter van 5 micron, gevolgd door een demineralisatiefilter en als laatste stap een koolfilter. De eerste en de laatste filter gaat wellicht 3000 liter mee. De kunstharspatroon zal dan regelmatig gewisseld moeten worden.

 

Wij hebben diverse mogelijkheden om deze combinatie aan te sluiten op uw waterleiding.

 

Nog even de voor en nadelen op een rij:

 

Voordelen:

* Het geeft prima onthard  water en met een koolblockfilter erbij ook nog zuiver water.

* Na een eerste betaalbare aanschaf betaalt u per 300 liter de prijs van 0,7 liter kunsthars.

* U hoeft geen regenwater op te vangen.

* U belast het milieu niet door 2/3 deel goed leidingwater linea recta in het riool te gooien.

 

Nadelen:

* Het kunsthars kan niet geregenereerd worden en moet dan ook na gebruik weggegooid worden.

* In aanschaf en gebruik wat duurder dan de andere systemen.