Filtering van regenwater

Vaak krijgen wij de vraag hoe regenwater het best gefilterd kan worden. Dit is natuurlijk erg afhankelijk van de plek en de manier waarop regenwater wordt opgevangen. Over het algemeen is het af te raden om op plekken in Nederland met veel vervuilende industrie regenwater op te vangen. Maar denk daarbij ook aan de richting van de wind. Ook is het af te raden om het water van een zinken of koperen dak evenals regengoot en regenpijp van hetzelfde materiaal te gebruiken.

 

Wanneer het regenwater een redelijke kwaliteit heeft zouden wij het toch altijd filteren door een voorfilter (bijvoorbeeld een sedimentfilter 5 micron) en daarna door een koolblokfilter. Pas dan is het water veilig. Het voorfilter vangt de zwevende vuildeeltjes op. Pas wanneer dit filter grauwgrijs  wordt is het aan vervanging toe en dat duurt een hele tijd. U vervangt dan alleen de inhoud van de filterbuis en dat is alleszins gunstig in prijs. Het koolblokfilter haalt vrijwel alle schadelijke giftige stoffen uit het water. Ook bij dit koolblokfilter duurt het behoorlijk lang - afhankelijk hoeveel water u filtert - voordat het koolblokfilter vervangen moet worden. U merkt dit wanneer de doorstroming extra vertraagt is. Ook dan kunt u natuurlijk alleen het koolblokfilter vervangen en dus niet het filterhuis.

 

U kunt ook alleen het koolblokfilter zonder voorfilter gebruiken maar in dat geval zal het koolblokfilter veel minder lang meegaan. De dubbele filterbuis  - voorfilter en koolblokfilter - is voor dit doel ideaal!

 

Het is even puzzelen hoe u de water aan- en afvoer regelt en opvangt. Ook daar hebben we prima systemen voor.